Европа

Финландия - снежната кралица на Европа

Финландия - разположение и карта

За повечето хора Финландия е известна най-вече като страната на Дядо Коледа, световно признатия композитор Ян Сибелиус, както и на някои от най-добрите състезатели във Формула 1. Тя обаче рядко оглавява списъка с мечтаните туристически дестинации на повечето любители на пътешествията. Но с днешната статия смятам да ви докажа, че всъщност тази непозната северна страна може да ви накара да се влюбите окончателно и безвъзвратно в нейната дива природа и богатата ѝ култура.

Финландия има сравнително голяма площ (338 424 кв. км.) и едва около 5 милиона население, по-голямата част от което е концентрирано в големите градове. Главни градове са столицата Хелзинки, Тампере, Турку, Оулу, Куопио, Пори. Така че територията ѝ е изпълнена с гъсти гори (над 65 % от площта са гори), девствени плажове, кристално чисти езера и впечатляващ архипелаг с буквално стотици хиляди малки островчета! Ако сте любители на природата, тук определено ще можете да се насладите на спиращи дъха гледки и ще ви се наложи честичко да се ощипвате, за да проверите дали не сънувате.

пейзаж от Финландия

Кратка история на Финландия

В продължение на цели 6 века страната е била под управлението на Швеция. Впоследствие Финландия минава под руска окупация от 1809 до 1917 г. Когато най-сетне успяват да извоюват своята независимост, финландците впрягат всичките си сили, за да доведат страната до завиден икономически растеж. През 70-те и 80-те години на ХХ век индустриализацията на Финландия отбелязва истински бум.

На пръв поглед тя може да ви се стори леко скучна и консервативна държава, но всъщност финландците са хора с изключително прогресивни и либерални разбирания. През 1906 г. Финландия става първата страна в света, която дава на жените пълни политически права - не само да гласуват, но и да се кандидатират за членове на парламента. И до ден днешен голяма част от министерските постове там често са заемани от жени. Освен това от 1988 г. лутеранската религия позволява на жените да бъдат пастори и да заемат ръководни постове в духовенството.

Впечатляващата природа на Финландия

Финландският климат е умерено-преходен, а в Лапландия, която заема около 1/4 от площта на страната е субполярен. През полярното лято в продължение на 73 дни Слънцето не залязва и от тук идва името на района - „Земя на белите нощи". През полярната зима, която продължава 51 денонощия, Слънцето изобщо не се показва.

В исторически аспект дървопреработвателната индустрия винаги е била един от най-развитите икономически сектори в страната - близо 70% от територията ѝ са покрити с гъсти гори. Любопитен факт е, че голяма част от тези гори всъщност са притежание на частни собственици и са основен източник на препитание за много финландски семейства. Но законите в страната са изключително строги и тези гори се експлоатират по възможно най-щадящия за природата начин. Във Финландия всички собственици са задължени да засаждат нови фиданки на мястото на всяко дърво, което отсичат.

Финландската природа е изключително благоприятна за развитието на ски туризъм. Любителите на къмпинга, скалното катерене и планинското ориентиране също ще се чувстват във свои води. В страната има закон, който позволява на хората свободно да се разхождат (пеша, с колело или ски, но не и с моторни превозни средства) из всяка гора, без значение дали тя е частна или държавна собственост. Можете спокойно да си наберете вкусни горски плодове или гъби, но за лов, риболов или палене на огън ще имате нужда от специално разрешително.

Изненада - Финландия (а не Канада) е държавата с най-много езера на своята територия - около 188 000 езера (с площ над 500 кв. м.) и хиляди километри плажна ивица - макар, че плажуването толкова на север е предизвикателство. Затова навсякъде е пълно с лодки под наем, както и симпатични дървени бунгала с гледка към водата, които също можете да наемете за почивка сред природата. Туристическите агенции организират страшно много такива екскурзии и круизи около островите. Най-голямото езеро във Финландия е Саймаа, разположено близо до границата с Русия в югоизточната част на страната. Площта му е ~4400 кв. км, т.е. то е близо десет пъти по-голямо от известното Охридско езеро.

бунгало под наем

Риболовният туризъм също е доста развит. Най-често се лови костур, треска, щука, писия, бяла риба, дъгова пъстърва, морска пъстърва и атлантическа сьомга. Всички рибари над 18 годишна възраст трябва задължително да разполагат с държавно разрешително, а с такова можете да се снабдите в местната поща. Освен това се изисква и още едно разрешение, издадено от местната управа (ако конкретното езеро е общинско) или от частния собственик, който го стопанисва. Обикновено можете да се уредите с такова в почти всеки туристически център. И не забравяйте, че най-висококачествените риболовни примамки Rapala се произвеждат именно във Финландия. Ако сте любители на риболова, посещението ви в тази прекрасна страна е перфектния повод да се поглезите с някои от тях.

риболов във Финландия

Любимата скандинавска сауна

Няма как да отидете във Финландия и да пропуснете да изпробвате традиционната за северните народи сауна. Тя е част от финландския начин на живот и дори си има свой собствен официален празник. Денят на сауната се празнува всяка година през втората неделя на Юни. Сауната е била популярна по тези земи още преди 2000 години и оттогава става неделима част от местния бит и култура. Стара финландска поговорка гласи: “Първо обзаведи сауната, а после къщата”. В далечното минало жените дори раждали в сауната. Освен това тя била ползвана и за място за опушване на месо.

финландска сауна

Семейната сауна по коледа също е неотменна традиция за много от местните жители. Обикновено тя се нагрява до около 70-110 C. Преди да влезете трябва да свалите дрехите си и да вземете душ. По традиция по време на сауната финландците обичат да се налагат по гърба с върбови клонки, наречени vihta. В повечето хотели сауните са електрически, но истинските традиционни сауни се нагряват с дърва.

Според статистиката във Финландия има над 1,6 милиона сауни - по една на всеки трима финландци. За северняците тя е необходимост, а не лукс. След горещата парна баня можете да скочите в езеро или басейн с ледено студена вода. Някои финландци дори стигат до там да пробиват дупки в леда и да влизат през тях, за да поплуват в замръзналата вода, или просто се търкалят голи в снега. Този ритуал се нарича avanto.

Традиционна финландска кухня

Типичното финландско меню изобилства от риба. Балтийската херинга е една от най-популярните и финландците умеят да я приготвят по хиляди различни начини: със сос от горчица, с копър, лук или чесън и т.н. Сьомгата и дъговата пъстърва също са много популярни - сервират се пушени, печени, пържени или на супа.

Деликатес, който не бива да пропускате е хайверът от рипус, бяла риба или михалица (атлантическа треска). Обикновено се сервира размесен с лук и сметана и намазан върху филийка черен хляб.

Финландците правят и много интересен ръжен хляб, който е с кръгла форма и дупка по средата. Има леко киселеещ вкус и е най-апетитен когато е прясно изваден от пещта. Но този хляб може да издържа с дни, дори седмици без да се разваля. Имат и голямо разнообразие от други хлябове, включително и картофен. Излишно е да споменавам, че покрай всички тези хлебни изделия финландците са отлични майстори на всякакви видове интересни сандвичи.

Най-често приготвяните меса са свинско, телешко и пилешко. Но във Финландия (и най-вече в северната провинция Лапландия) еленското месо е традиционен деликатес. Може да се намери в почти всеки изискан ресторант, заедно с месо от лос, дива патица, фазан, бяла яребица и заек.

Хелзинки е известен като градът с едни от най-добрите руски ресторанти в света, което никак не е изненадващо, предвид историята на Финландия и дългата руска окупация. В тях можете да намерите първокласен черен хайвер, кисели краставички с мед и сметана, ароматен борш, блини с гъбена салата, пиле по Киевски, пикантен телешки стек, агнешки котлети мариновани с лук и дори печено мечешко месо!

руски борш

Традиционните десерти са най-вече пайове, например пай от ревен или дива къпина.

Ако ви се отдаде възможност да присъствате на традиционен финландски Smorgasboard в никакъв случай не отказвайте! Това е техният еквивалент на шведска маса, прави се по време на официални празненства и обикновено съдържа такова разнообразие от топли и студени ястия, че свят ще ви се завие!

 

Екскурзия до Финландия - кое време от годината е най-подходящо?

Зимата във Финландия трае около 4 месеца в южната ѝ част и 6 месеца в северните провинции. Смята се, че течението Гълфстрийм затопля климата и спомага за това зимите там да са по-меки от тези в други държави, намиращи се в същите географски ширини. Но не се заблуждавайте - ако смятате да посетите Финландия през зимата, подгответе се за СЕРИОЗЕН СТУД! Шапката и шалът ще се превърнат в най-добрите ви приятели.

зима във Финландия

През лятото пък е времето на т.нар “бели нощи”, когато слънцето никога не залязва. Ако искате да се наспите нормално, задължително се уверете, че хотелската ви стая има достатъчно плътни завеси, които да не пропускат ярката светлина през нощта. Лятото е и сезонът, в който има сериозно нашествие на комари, заради многото езера. Така че не пропускайте да се запасите с всякакви репеленти. Обикновено през Юли градовете се изпразват, защото тогава е отпускарския сезон и магазините затварят по-рано. Носете си разнообразни дрехи, защото финландското лято е непредвидимо - понякога е топло, а понякога вали по цяла седмица.

лято във Финландия

По мое мнение есента е може би най-подходящото време за екскурзия до Финландия. Това е сезонът, в който листата на дърветата се обагрят в невероятни нюанси и природата на тази прекрасна и дива страна изглежда още по-впечатляващо. По това време ще можете да си наберете най-вкусните малини, боровинки и гъби, които някога сте яли. Въздухът е хладен, но толкова чист, че чак главата ви се замайва! Освен това есента е времето, когато се раздвижва и културния живот в страната. Музеите организират специални изложби, театрите представят нови пиеси, провеждат се страшно много концерти, а любителите на нощния живот също няма да останат разочаровани.

финландия през есента

Фестивали във Финландия

Финландците обичат фестивалите и в страната се организират много такива. Например световно известния оперен фестивал Savonlinna, който се провежда в двора на 500-годишен невероятно красив замък, намиращ се на брега на живописно езеро. Преживяването е направо приказно!

savonlinna

Джаз фестивалът Pori също е доста известен, а голяма част от изпълненията там са отворени безплатно за посетителите. Любителите на рок музиката пък се радват на известния рок фестивал - Ruisrock, който се провежда на остров Ruissalo.

Танци

Неочаквано, но факт - финландците обожават да танцуват! В по-големите градове има изобилие от нощни клубове с всякаква музика. Има и доста ресторанти, в които може да се танцува. На тези места обикновено свири малък оркестър, който изпълнява предимно стари хитове и евъргрийни. Тези местенца са изключително чаровни и с много приятна атмосфера. Мъжете могат свободно да канят непознати дами. Обикновено се танцуват по два танца, след което е прието кавалерът да изпрати дамата до мястото ѝ и да благодари за отделеното време. Ако видите надпис “Naistentanssit”, това означава “Дами канят”. В такива моменти не е прието мъжът да откаже танц, ако някоя дама го покани. Това би се приело за обидно и невъзпитано. През лятото се организират и много танци на открито, наречени Lavatanssit.

Алкохолни подвизи

Финландците обичат да се изтъкват като големи фенове на алкохола. Често по улиците можете да попаднете на силно интоксикирани хора, включително и тийнейджъри. В интерес на истината според статистиките консумацията на спиртни напитки във Финландия е под средната в Европа, така че едва ли биха успели да уплашат българския алкохолен гений. Противно на повечето представи финландците най-често пият бира. Местното пиво е доста добро, но почти навсякъде можете да намерите и разнообразие от вносни марки. Повод за национална гордост е и прочутата им водка Finlandia, както и Koskenkorva шнапс. Имат и много хубави ликьори от горски плодове и арктически боровинки.

Религията - в древността и в наши дни

Голяма част от музиката и изкуството във Финландия е вдъхновено от техния приказен епос Kalevala. Това е книга, съдържаща много древни легенди и предания за старите финландски богове и герои. Историите в тях се въртят най-вече около две враждуващи въображаеми кралства - Kalevala (добрите герои) и Pohjola (лошите). В нея можете да прочетете и за старите езически богове като Ilmarinen (бог на вятъра и бурите), Ahto (повелител на водата и рибата), Tapio (пазителят на гората) и Ukko (богът на дъжда и гръмотевиците). Книгата се продава почти във всяка книжарница и би била чудесен сувенир от екскурзията ви до Финландия.

В днешно време по-голямата част от населението са лутеранци, но има и значителен брой православни християни, в резултат на дългогодишната руска окупация. В столицата Хелзинки се намира и най-голямата православна църква в западна Европа. Като цяло този град е едно невероятно и много интересно място, изключително богато на културни забележителности. Съвсем скоро ще ви зарадваме и със специална статия, посветена на най-интересните от тях.

катедралата Успенски в Хелзинки

Придвижване из страната

Шофирането във Финландия е сравнително лесно и приятно, особено когато няма сняг. Пътищата са добре поддържани, а бензиностанциите се срещат сравнително често. Много от тях се намират в близост до езера или други живописни пейзажи, така че докато си почивате ще можете да щракнете и няколко красиви кадъра с фотоапарата. Ограниченията на скоростта са горе-долу като в България. Спазвайте добра дистанция с колите пред вас, защото по пътищата често изскачат елени. Ако това се случи и автомобилът отпред набие рязко спирачки, трябва да имате достатъчно време да отреагирате.

Железопътният транспорт в страната е доста добре развит. Пътуването с него е евтино и удобно. Обикновено можете да избирате между вагони първа и втора класа. Общественият транспорт също е много добре уреден. От туристическите информационни центрове можете да си купите всякакви билети, както и универсална карта, която ви позволява да се движите свободно по всички линии.

Мога още дълго да ви разказвам за любопитната финландска кухня, приказната Лапландия и модерната столица Хелзинки, но информацията е толкова обширна и интересна, че смятам да я обособя в няколко отделни тематични статии, които съвсем скоро също ще бъдат публикувани в сайта. Следете фейсбук страницата на ekskrzii.com, за да получавате известия за всички нови статии и пътеписи, които сме ви подготвили.

И ако всичко, прочетено до момента ви е убедило, че тази прекрасна северна страна си струва да се посети, то аз съм ви подбрала списък с няколко популярни думички и фрази, които ще са ви изключително полезни по време на пътуването ви във Финландия:

Да - Kyllӓ
Не - Ei
Моля - Olkaa hyvӓ
Благодаря - Kiitos
Помощ! - Apua!
Говорите ли английски? - Puhutko englantia?
Аз не говоря финландски. - En puhu suomea.
Къде се намира …………? - Missӓ on………….?
Колко струва това? - Paljonko tӓmӓ maksaa?
Вход - Sisӓӓnkӓynti
Изход - Uloskӓynti
Дамска тоалетна - Naistenhuone
Мъжка тоалетна - Miestenhuone
Хранителен магазин - Ruokakauppa
Телефон - Puhelin
Наздраве - Kippis

Текст: Ива Граматикова

Одрин (Едирне), Турция

Сигурно почти няма българин, особено пък в южната част на България, който да не е ходил или да е чувал за свои познати, които отиват на шопинг в Одрин. Градът се намира на близо 180 км от Пловдив - това е значително по-малко разстояние от Пловдив до морето, така че е лесно да се направи дори и еднодневна екскурзия дотам. Освен с евтините си стоки, градът може да ви впечатли и с красивите си забележителност и атмосфера, така че ако решите да го посетите, отделете си непременно и време, за да го разгледате. Одрин (Едирне) е известен и като чудесен университетски център, като Тракийският университет е един от най-добрите в цяла Турция и е известен с отличния си медицински факултет и симфоничен оркестър.

Одрин, Селимие джамия (Selimie mosque)

Транспорт до Одрин и вътре в града

Най-удобно е, разбира се, да се иде с кола. Ако карате, без да бързате излишно, ще стигнете от София до турската граница при ГКПП Капитан Андреево за приблизително два часа и половина. Проблем може да бъде чакането на границата, тъй като доста българи отиват към Турция, но невинаги се налага да чакате дълго. В някои случаи има смисъл да минете през границата с Гърция и оттам към Турция, но при правилен избор на начален час това не е необходимо. Освен паспорти, българските гранични власти изискват и талон на автомобил, а турските - зелена карта. Ако пътувате с дете и другият родител не е дошъл, ще ви трябват и акт за раждане и нотариално заверена декларация, че другият родител е съгласен детето да напуска страната.

Ако няма да пътувате с кола, лесно е да намерите платена екскурзия до Одрин с автобус. Това е популярна дестинация и такива екскурзии се организират от често, предимно за шопинг. Цената на 1-дневна екскурзия до Одрин е около или малко над 30 лв. Не забравяйте, че изискванията за документи за дете продължават да важат независимо дали сте с кола, автобус или друг транспорт.

На 1-ви юни 2019 г. беше пуснат експериментален влак от Пловдив до Одрин, но само след два курса беше спрян. Цената за двупосочния билет беше 28.50 лв. Пътят е около четири часа с влак и според съобщението на държавните железници влакът ще бъде пуснат отново.

В самия град почти всичко е на пешеходно разстояние, а и градът има плосък релеф и няма да има нужда да катерите изморяващи нанагорнища. Най-уместно би било да се разхождате пеша, а за по-отдалечените квартали има минибусчета.

Кратка история на Одрин

На мястото на Одрин е съществувало древно тракийско селище, докато римския император Адриан не построил там град, който кръстил на свое име - Адрианополис. Преди да го завладеят римляните той е носил името Ускудама и бил първата столица на Одриското царство. Бива превзет през 1369 г. от османските турци и бива превърнат в тяхна столица до 1453 г., когато пада Цариград, но дори и след това остава нещо като втора столица, от която са управлявали редица султани. Между 1700 и 1750 г. Одрин е чевърти по големина град в Европа и има 350 хиляди души.

През 19-ти век обаче Одрин запада и понася тежки поражения. Градът се обезлюдява до съвсем скоро - сега населението е около 155 хиляди души, и в наши дни можем да видим съвсем малка част от предишната му слава.

Одрин е известен за много българи с някои славни победи, които сме пожънали край него срещу византийците. Хан Кардам разбива огромна армия край него, а пък Хан Крум го превзема през 813 г. През 914 г. Цар Симеон влиза в Одрин, а през 921 г. градът се предава след обсада и отново бива включен в границите на България. Важна битка от българската история, състояла се край Одрин, е битката при Адрианпол, когато населението на Одрин издига български знамена край крепостта и цар Калоян разгромява въоръжената до зъби рицарска армия на Латинската империя.

Забележителности в Одрин

Макар шопингът да е основната причина, поради която толкова много българи пътуват до Одрин, градът си заслужава и да бъде обиколен, за да разгледаме неговите забележителности. Най-популярното място за туристите тук е джамията Селимие, която е част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Един интересен факт за нея е, че има точно 999 прозореца, които, според архитекта Синан, чието дело е тя, символизират перфекционизма на Аллах. Със своите 70,89 метра нейните минарета са втори по височина в света. Има много красиви плетеници по прозорците й, които според легендите са вдъхновени от сплетените коси на майката на архитекта Синан.

Edirne - Selimie mosque

куполите в двора на джамията Селимие

изящната архитектура над входа на джамията Селимие

вътре в джамията Селимие

джамията Селимие отвътре

огромното вътрешно пространство на джамията Селимие

Около джамията има и няколко интересни музея, които може да обиколите, а ако излезете от централния вход ще стигнете до Големия базар на Одрин, който също може да ви заинтересува.

От подножието на джамията Селимие започва лабиринтът от малки улички, които водят до главната улица на Одрин, Сарачлар Джадеси. Тук ще откриете множество пъстри и живописни магазинчета за всякакви стоки, както и много сладкарнички и кафенета, а из цялата местност лежи една приятна атмосфера на ленивост и комфорт. Ако искате да си хапнете малко традиционни турски сладки, отидете в сладкарница Мадо в горната част на главната улица. Тук има безкрайно разнообразие от сладкиши - съветвам ви да пробвате кюнефе, което е вид сиропиран десерт от кадаиф и млечен продукт тип извара. Бадемовата паста също е нещо, с което Одрин е известен. Тя се прави от горчиви бадеми и има доста специфичен вкус. Друго специфично одринско ястие, което трябва да се опита, е тава джигер - това е пържен черен дроб, нарязан на тънки парчета и поднесен с безпощадни люти чушки.

Тава джигер в Одрин

Повечето забележителности тук са джамии, известни със своята интересна архитектура. Можете да отидете джамията Уч Шерефели, която е известна с четирите си минарета, всяко от които се различава от останалите. Едно от минаретата й има три балкона, което също е нетипично.

Старата джамия пък изглежда обикновено отвън и не грабва окото, но за почитателите на калиграфията вътре се крие изненада - цялата е изписана с изключително изкусни надписи.

Великолепна калиграфия над входа на старата джамия

Старата джамия в Одрин, отвътре

В града и досега се е запазил силен българския дух, като тук има две действащи български църкви - "Свети Георги" от 1880 г. и "Св. св. Константин и Елена", създадена през 1869 г.

Одрин - църква Св. Георги

Друга интересна забележителност е Македонската кула, още позната като Часовниковата кула, която е част от старите крепостни стени на Адрианопол. През 1884 г. върху нея обаче е построена дървена часовникова кула, която изгаря и е престроена отново от камъни и тухли през 1894 г.

Тук се намира и така нареченият Музей на здравето - така се нарича след реставрацията си преди двадесетина години, а преди това е бил известна психиатрия, датираща от 15-ти век, в която хората са се лекували с музика и приятни ухания. Специално обучен оркестър от десетина музиканти свирел там три пъти седмично в тон с ромоленето на водата в главния фонтан. Тази музика влияела различно на човешката психика - успокоявала хората или пък опреснявала спомените им или лекувала главоболия. Психиатрията била закрита през 17-ти век.

През града минават три големи реки - познатите ни Марица, Тунджа и Арда. Над тях се вият множество интересни мостове, които си заслужават да бъдат посетени. Повечето от тях са издържани в интересен средновен или османски стил и представляват невероятна гледка. Одрин е известен и като град на фонтаните - над 100 красиви фонтана с изящна архитектура и детайли. Да, ще видите фонтани на почти всеки площад и голямо кръстовище. И още един интересен факт - за разлика от нас, южните ни съседи в Турция явно не са изпитвали нужда да застроят всяка градинка между блоковете, нито да правят високи сгради. В резултат градът е изключително приятен за живот, с много зеленина, слънчева светлина и не ви "задушава".

Фонтан до синия пазар, Одрин

Зелени пространства между блоковете в Одрин

Шопинг в Одрин

Ако пътувате към Одрин с кола, шопинг турнето може да започне още преди да влезете в центъра. Като идвате по D100 от магистралата, малко преди да влезете в централната част на града ще забележите от дясната ви страна Margi Outlet (Марги Аутлет). Това е едно от най-популярните места за пазаруване тук - търговски център с множество магазини, подредени отстрани на две алеи. Удобно място е и за паркиране - има осигурен платен паркинг, където можете да оставите колата си спокойно. Тук има магазини с много качествени стоки с цени, които понякога са в пъти по-ниски от тези в България. Може да намерите чудесни сделки за неща на Koton, Penti, LC Waikiki... Зад Margi Outlet пък е разположен "Синият пазар", където може да намерите пресни плодове и зеленчуци, ядки, кори за баници и тем подобни вкусотийки.

Марги аутлет

Марги аутлет

Синия пазар в Одрин

Друга задължителна шопинг дестинация тук е търговският център Erasta, който е значително по-голям от Margi Outlet. За да разгледате Erasta, ще са ви нужни приблизително 2 часа и половина.

мол Erasta в Одрин

Със сигурност трябва да посетите и Kipa Extra. Отпред е пълно с паркирали български коли, което е знак, че магазинът си струва посещението.

Препоръчвам и да се заредите с малко традиционна турска баклава - за около 20 лв. може да се сдобиете с поне 2 кг най-различни разновидности от този любим деликатес. Класическата версия "Пишмание" се предлага още по-евтино, има и много видове локум, който не е за пропускане. Макар да е забранено за износ към България, струва си поне да опитате и сиренето в Одрин - наистина е страхотно! От онзи вид, който някога правеха на село нашите баби и дядовци, а в магазините ни вече го няма... Можете да си купите прясно сирене с прекрасен вкус; маслено и плътно овче сирене; моцарела на топчета и на "въжета", а също така и кашкавал на конци.

Сирене в Одрин

Баклава и локум на пазара

Това са най-интересните места, които може да разгледате в Одрин. Градът не изобилства от забележителности, но пък е чудесно място да съчетаем изгодния шопинг с приятна неангажираща разходка. Хубавото е, че може да дойдете за един ден и без дори да нощувате тук ще си тръгнете доволни, че не сте пропуснали кой знае какво.

И най-вече не забравяйте да си купите прах за пране! :) Одрин е известен като града с най-евтиния прах за пране и наистина не разочарова.

Текст: Ангелика Ралева

Охрид, Македония

църквата на брега на Охридското езероОхрид е най-посещаваната туристическа дестинация в Северна Македония и столица на България при цар Самуил. Градът е с древна история и култура и се намира в югозападната част на страната - на границата с Албания и съвсем близо до Гърция. Охрид е короната в северния край на едноименното езеро., до границата с Албания и съвсем близо до Гърция. Макар да е много по-малък от столицата Скопие, в активния туристически сезон той е изненадващо многолюден.

Градът привлича много туристи със своето легендарно езеро, с вълшебната си панорама към албанските брегове, изпъстрена с живописни рибарски лодки, с пъстрите си улички и мили хора...Това е една от тези дестинации, които никога не оставят посетителите си недоволни. Не очаквайте някакво преобръщащо живота ви пътуване, а по-скоро приятно и разнообразяващо ежедневието пътешествие за уикенда.

Говорейки за самото пътуване, добре е всъщност да уточним един от важните въпроси, а именно

Как се стига до Охрид?

В общия случай ще пътувате с кола. Да, Охрид има и летище, а ако пътувате с автобус въпросът със стигането дотам надали ще ви притеснява, но с кола трябва да имате няколко неща предвид. Ако вземем за отправна точка София, то пътят до Охрид спокойно може да ви отнеме около 6 часа. Разстоянието не е малко, а има и избор на маршрути. От София потегляте на юг, като най-често се избира пътят през Кюстендил, Крива паланка, покрай Куманово и след това най-често на юг през Велес, Прилеп, Битоля и Охрид. Алтернативен вариант е от София да следвате магистрала Струма до Благоевград, след това Логодаж, Царево село, Кочани, Щип и Велес. След това можете да продължите по споменатия директен маршрут или - ако имате време и желание, от Щип да се отклоните на север покрай Скопие, след което да ползвате магистралата през Тетово, Гостивар, красивия национален парк Маврово и да се спуснете на юг към Охрид. В този случай трябва да предвидите както повече време, така и няколко евро отгоре във всяка посока за местните тол такси, които са само в началната част на магистралата, но пък ги събират на всеки 10 километра. Въпреки това, красотата на маршрута си струва.

Когато вече сте пристигнали, стига да сте се погрижили предварително, трябва да се настаните. Ако не сте, почти сигурно някой местен в центъра ще ви предложи стая под наем, но нашият съвет е да не разчитате на случайности. Затова да кажем няколко думи и за

Настаняване в Охрид

Забравете да ползвате колата в самия град. Той не е толкова голям, особено в старата част всичко е на пешеходно разстояние, но също така движението е интензивно, дори претоварено. Ако търсите къща за гости в Охрид, препоръчително е да се уверите, че ви осигуряват паркомясто. В централната част на града паркирането е платено - подобно на нашите синя и зелена зона Охрид също има две тарифи за паркиране. Затова една нелоша алтернатива е да да наемете къща за гости около Охрид, в частност в селата (буквално предградия) на няколко километра южно от града. Разстоянието от там до Охрид с кола е няколко минути, а има и редовен (край)градски транспорт. В бонус можете да разчитате на прекрасна гледка към езерото, спокойствие и тишина.

къща за гости на брега на Охридското езеро

DSCF5291

Какво да видим в Охрид

Краткият отговор е "всичко"! Разбира се, основната забележителност е Охридското езеро. Не може да отидете в Охрид и да не се разходите до езерото, както и да нащракате куп красиви снимки на бистрите му води. Не само туристите, но и местните обичат да се разхождат по крайбрежната алея.

DSCF5294

Охридското езеро се намира на границата на Македония и Албания и водите му идват основно от Преспанското езеро чрез подземни канали, намиращи се под планината Галичица, която разделя двете езера. Интересното при него е, че водите му обикновено не замръзват дори и през зимата - в Охрид е доста топло и температурите почти не падат под нулата. Водата е толкова топла през август, че акумулираната топлина прави есента в района изключително мека и приятна. Това на свой ред е добра причина да посетите Охрид през септември или октомври, за да се насладите на една очарователна есен. Ако все пак решите да отидете през лятото, ще видите голямо количество летовници да се припичат по плажовете край езерото, което местните наричат "македонското море".

плаж на Охридското езеро

Друго впечатляващо нещо относно Охридското езеро е неговата чистота - толкова е бистро, че видимостта в него е на около 20 метра дълбочина. Езерото е едно от най-дълбоките на нашия континент - на места достига до 287 метра, и в него има над 200 растителни и животински видове, които са причината да бъде обявено за част от световното природно наследство от ЮНЕСКО.

Да се върнем към самия Охрид. Друго място, което със сигурност трябва да посетите, е старият град. Донякъде старият Охрид прилича на стария град в Пловдив - калдъръмени криволичещи улички, стръмни стълби, живописни стари къщи, красиви църкви... и прекрасната гледка към водната шир. Но тук има и още нещо. Усещането, докато се разхождате из тази част на Охрид, е като да смесите старият град в Пловдив и разходка из някое красиво крайморско градче. Има някакво ухание на свобода и почивка във въздуха, на безкрайно лято. Все пак старото име на града е Лихнидос, което означава "Град на Светлината". Тук не грее слънце само през около 15 дни от цялата година. И да, топло е и има палми в изобилие. Но ако нарушим за момент романтиката, нека ви дадем още един прагматичен съвет. Помните ли като препоръчахме да се настаните някъде около Охрид, а не в самия град? Тук, когато видите колко тесни са уличките и колко трудно, почти абсурдно е паркирането, ако сте с кола ще ви се изпари желанието да наемете вила на първа или втора линия над брега. Иначе е страхотно и си струва всеки миг.

DSCF5385

Охридските църкви

Колкото повече се изкачвате из улиците на стария град, толкова повече ще искате да останете, ако може завинаги - езерото с лодките е някъде долу в краката ви, до вас е античната Самуилова крепост и всички тези къщички и заведения, а в далечината зеленее планина Галичица и нейните дивни гори. След като се изкачите на хълма, можете да разгледате красивата църква "Света Богорода Перивлепта", построена през далечната 1295 г. от византийския благородник Прогон Сгур, роднина на император Андроник Палеолог. Древната постройка си заслужава по-обстойно разглеждане, но бъдете готови да се сблъскате с многото туристи, които я посещават, както и с платения вход, какъвто има за повечето стари, макар и действащи, църкви в Охрид.

Църквата Св. Богорода Перивлепта в Охрид

Друга църква, която непременно трябва да разгледате, е Света София, датираща още от 9-ти век. Вътре има фантастични стенописи, останали още от построяването й. Самата църква е една от 7-те съборни черкви, създадени по лична заръка на княз Борис-Михаил Покръстител. Издигната е върху две по-стари сгради, също древни храмове. За съжаление при нашето посещение през юли 2019 г. тя не беше отворена, но ако имате възможност да влезете, не пропускайте този шанс!

църквата Света София, Охрид

църквата Света София в Охрид

DSCF5459

Като продължите малко след последните къщи, пред вас ще се открие още една красива стара църква - Св. Йоан Богослов Канео, датираща от 13-ти век. Тази църква всъщност е станала символ на Охрид. Много хора казват, че от нея се разкрива най-чудната гледка към Охридското езеро. Добре е да знаете, че църквата е разположена доста високо и има стълби към брега, така че там е добре да се внимава, особено ако сте с деца. Можете да достигнете до нея и от другата страна - по хълма над езерото има красива паркова алея, която ту разкрива езерото в цялата му прелест, ту се скрива в сянката между дърветата, за да ви пази от слънцето. Няма как да се изгубите, пътеката не само е облицована с камъни в по-голямата си част, но и е маркирана. Друго нещо, което може да ви е от полза да знаете, е че гледката към църквата е най-красива по залез слънце според местните. Оттам може да се разходите до града с лодка през Охридското езеро и да се насладите на много приятно пътешествие по вода. Също толкова хубаво е обаче и д се разхождате по Охридските улички -  църквата се намира край стария рибарски квартал Канео, разположен край живописното заливче на езерото. Мястото определено си заслужава разходката по здрач.

Св. Йоан Богослов, Охрид

Св. Йоан Богослов, Охрид

Св. Йоан Богослов, Охрид

Св. Йоан Богослов, Охрид

В Охрид има много църкви за разглеждане - в миналото е бил наричан "Българския Йерусалим", тъй като тогава в града имало 365 църкви, по една за всеки ден от годината. Южно от Самуиловата крепост например, в архитектурния резерват "Плаошник", се намира манастирският комплекс "Свети Климент и Пантелеймон". Там, във великолепната черква "Св. Климент Стари", е гробът на светеца, както и някои чудесно запазени красиви стенописи от 13-ти век. Може да разгледате изобилие от археологически находки наоколо, като например останки от базилика с красиви мозаечни подове.

Св. Климент Стари, Охрид

Не можем да изредим всички Охридски църкви, но ще споменем още една - малката и скромна "Св. Константин и Елена". Не е така импозантна, но въпреки това е прекрасна, а от нейния двор се разкрива една от най-хубавите гледки към езерото.

Св. Константин и Елена, Охрид

Св. Константин и Елена, Охрид

поглед към езерото от двора на църквата Св. Константин и Елена в Охрид

Оттам може да тръгнете към другата основна забележителност на града след Охридското езеро - Самуиловата крепост. По пътя ще попаднете на множество възрастни жени, продаващи украшения от перла - перлите са нещо като символ на града и те се предлагат на много места из Охрид. Ще видите и Античния римски театър, който е реновиран и предоставя чудесен изглед към езерото. Първата асоциация на много хора е "като Пловдив, ама с море". Там и досега се състоят разни представления, така че може да ви се отвори възможност да наблюдавате някое, както навремето са правили древните римляни.

Римският амфитеатър в Охрид

Самуиловата крепост в Охрид

Но да се върнем обратно към Самуиловата крепост, без да се оставяме другите чудеса на този приказен град да ни разсейват. Тя се издига славно на най-високата част на Охрид и стените и кулите й достигат на височина до 16 метра. Издигната е през 10-11 век по време на Първото Българско Царство, когато столицата ни е била преместена в Охрид. След като изкатерите стръмните й стълби, пред вас ще се разкрие изумителна гледка. Охридското езеро се е разстлало пред вас със цялата си бистра красота! Един приятелски съвет: заредете си батерията на телефона/фотоапарата преди да дойдете на Самуиловата крепост, защото със сигурност ще искате да снимате.

Самуиловата крепост в Охрид

Охрид, гледан от крепостта

Самата крепост е много добре експонирана, обширна, а билетите са наистина евтини (цената за двама възрастни е около 4 лв общо). Стълбите на крепостната стена са доста стръмни на места, но са осигурени добри парапети, а гледката към цялото Охридско езеро не може да се преразкаже. На една от кулите има и работещ далекоглед, на другата също имаше, но не функционираше при нашето посещение на Охрид.

Охрид, гледан от крепостта

Охрид, гледан от крепостта

Ако имате възможност за допълнителна разходка, южно от Охрид, почти до границата с Албания при Поградец, е красивият манастир "Свети Наум", към който е изграден почивен комплекс. Можете да посетите манастира, да хванете тен на неговия плаж, да хапнете и пийнете, а се предлагат и разходки с лодки. Ние, за съжаление, не бяхме подготвени за всичко това, така че пропуснахме плуването, но водата там е наистина кристално чиста. О, да - ако не идвате само на посещение, има и хотелска част с ресторант. Не знам какво точно липсва при родните български хотелиери и туристическия ни бранш изобщо, но определено могат да дойдат на специализация тук - ово е стандарт, и наистина комплексът е перфектно планиран за туристи!

Манастирът Св. Наум, южно от Охрид

част от комплекса на манастир Св. Наум, южно от Охрид

Та така е то в Охрид: красота до красота, и човек се чуди първо къде да отиде, пък дали да гледа или да снима... Не на последно място искам да препоръчам и още нещо, което трябва не само да се види в Охрид, ами и да се опита: така нареченото Охридско Макало, което представлява разядка с чесън и е част от местната кухня. Удивителна вкусотийка, казвам ви!

Скопие през 2019 - столицата на Северна Македония

Столицата на нашата западна съседка Северна Македония и най-голям град е град Скопие. Той е и най-големият град в републиката, наброявайки население от около 668 518 души през 2006 г., но днес, през 2019 г., самите македонци ни дават ориентировъчно цифрата от милион жители, и то без да включваме туристите. Столицата на Северна Македония се намира в долината на река Вардар, като реката минава през центъра на града, а над нея са изградени два моста с паметници на известни личности от всички цивилизации, които са живяли и по днешните македонски земи.

От София можете да стигнете до Скопие за около 3 часа. Основният и най-кратък път е през Кюстендил, на запад през Велбъждския проход и ГКПП Гюешево. Този път обаче преминава през участъка Куманово - Крива паланка, където пътят в момента не е много добър. По-дълъг, но и много по-живописен маршрут е на юг до Благоевград, след което да се отклоните на запад към ГКПП Логодаж, и след това вече в Македония да преминете през Кочани, Щип, Велес и Скопие на север - или Прилеп и Битоля на юг, ако сте се отправили към Охрид.

Археологическият музей в СкопиеНа територията на Скопие се намират Македонската академия на науките и изкуствата, Скопския университет „Свети Свети Кирил и Методий“, Археологическият музей на Македония, старата Скопска чаршия, старата Самуилова крепост - Кале (достъпът до крепостта е безплатен, дължите такса само ако искате беседа с екскурзовод), Исторически архив, Педагогическа академия, Македонски народен театър, а Скопският зоопарк е известен с жирафите в него. Самият град като цяло е добре развит, подреден и чист, обслужва се от градски транспорт с двуетажни автобуси. Препоръчително е все пак да имате GPS навигация (и да я проверите преди пътуване), тъй като в града почти няма големи табели, с каквито сме свикнали в София например.

Паметникът на Александър Македонски на централния площад в Скопие

мост със статуи на р. Вардар, Скопие

жираф в зоологическата градина в Скопие

Всичко това значи, че ако решите да прескочите за кратка екскурзия до съседна Македония и Скопие, винаги ще има какво да правите. Близо до града, достъпен и с градски автобусни линии, се намира каньонът на езеро Матка - красиво обградено от високи скали и добра дестинация както за кратка разходка за час-два, така и за прекарване на целия ден. Ако сте романтично настроени, можете да се повозите и с корабче по езерото, а ресторантът на брега ще задоволи глада ви.

Каньон Матка, Скопие

В Скопие може да видите и многобройни индустриални предприятия — половината от производството на Македония.

4 италиански града, които си заслужава да посетите поне веднъж в живота

Всички пътища водят... е, не само до Рим, но и до цяла Италия! Ако досега не сте посетили тази спираща дъха дестинация, не забравяйте да го направите възможно най-скоро!

Богатото историческо минало, многовековно изкуство световноизвестната кухня, приветливите италианци, които без притеснение крещят по улиците…Италия несъмнено ще ви вдъхнови и ще ви покаже как историята успешно се сблъсква с модерното, затова проверете кои 4 италиански града са задължителни, когато пътувате до люлката на европейската цивилизация!

Рим

Трябва да започнем със столицата Рим. Има само няколко града в света, които могат да се конкурират с историческото и културното наследство на този италиански град. Днес това е един от най-посещаваните градове в света, където древни забележителности като Колизеума, Римския форум и Пантеона напомнят както на местните жители, така и на гостите на града коя е била световната столица.

Рим

Милано

Няма как да не включим и Милано - модната и финансова столица на Италия, която успешно намира баланса между Стария свят с модерната култура.

Милано

Градът изобилства от красиви сгради, проектирани от някои от най-добрите архитекти в света, в резултат на което Милано има образцова архитектура от всички периоди, от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Друга емблематична забележителност на Милано са очарователни жълти къщи, известни като case di ringhiera, разположени в целия град, особено в Navigli, които се характеризират с железни парапети от миналия век. Ако мислите да посетите Милано, препоръчваме да прочетете статията в Saveti. Ще Ви даде всичката необходима информация за този град.

Верона

Всеки го знае като града на Ромео и Жулиета, но в действителност, Верона предлага много повече, отколкото снимка пред известния балкон.

Това е древен град с история, датираща от римско време, но също и прекрасно място, пълно с криволичещи улици, оживени барове и ресторанти и претъпкани площади.

Онези от вас, които обичат възрожденското изкуство, ще могат да се насладят на музеите и църквите в града, а любителите на историята ще погледат римските руини, скрити из целия град.

Пиза

Първото нещо, което най-вероятно ви идва на ум, когато някой спомене Пиза е вероятно Наклонената кула. Но тази грандиозна кула, разположена в Piazza dei Miracoli, далеч не е единственото нещо, което си струва да се види в Пиза (не се страхувайте от 300 стълби на върха, защото гледката от там ще спре дъха ви), трябва да споменем една от най-красивите катедрали в Италия, Duomo of Santa Maria dell'Assunta, разположена на същия площад, и изцяло изработена от бял мрамор - отличен пример за римско-пизанска готическа архитектура. Също така, знаете ли, че Пиза е родното място на Галилео? Не забравяйте да посетите къщата му на улица Giuseppe Gusti 24, но имайте предвид, че няма музей и че къщата не е отворена за туристи.